dijous, 14 de març de 2013

Vicent Andrés Estellés, l’home del poble que fou periodista i és feu poeta

CULTURA – Valencià


Dediquem una T.E.  especial al poeta de BurjassotAquest any 2013, amb l’excusa que es cumpleixen 20 anys de la seua mort, es celebra l’any Estellés i la nostra Federació d’Ensenyament també s’hi vol sumar a l’homenatge que el poble valencià li ret a aquest home de poble que volgué ser també del poble.
No cal ser professor de llengües i tampoc una persona entesa en filologia o literatura per haver gaudit de la poesia del fill del forner de Burjassot que escrivia versos i ho feia amb el llenguatge del seu poble: el poble valencià i el poble que parlava als carrers i a l’Horta. Llegir o sentir els versos d’Estellés es tornar a escoltar la nostra llengua tal i com l’hem sentida a l’aire lliure i tal i com l’hem emprada per expressar quines són les experiències pròpies d’estar viu i de gaudir d’eixa vida. La seua poesia ha de tindre ressò per tant a la consciència de totes les persones que parlem, llegim i fins i tot, de vegades, escrivim en valencià.
Aquesta importància i simpatia pel nostre autor ens ha dut a plantejar-nos dedicar-li especialment un número de la revista TE en la seua edició al País Valencià. El nostre compromís com a sindicat que defensa les senyes d’identitat del nostre poble i que es compromet en la defensa i promoció del valencià ens empeny a més a més d’editar aquest especial Estellés a buscar la manera de fer-lo més proper i posar-lo més a l’abast de totes les persones que hi treballem al món de l’educació valenciana.
Per tots aquestos motius aquí teniu una revista que inclou un seguit d’articles sobre el poeta de l’Horta Nord, la col·laboració d’altres poetes que han volgut expressar-se en sintonia i en homenatge a Estellés i una entrevista amb un dels nostre poetes més importants, Marc Granell, qui a més de reconèixer la vàlua i la inspiració que suposa per ell la producció del poeta rememorat ens explica com la poesia d’aquest autor fou decisiva per a reorientar la seua creació i fixar-la per sempre més en valencià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada