dimecres, 19 de juny de 2013

Marea groga contra l'onada de retallades

Acaba un nou curs de retallades contra la classe treballadora

La mobilització continúa i la ciutadania lluita pel futur de l'educació

Continua la política de retallades en l'educació pública, tant en la universitat com en l'ensenyament obligatori. La denúncia de l'Acord de plantilles d'educació infantil i primària suposarà l'acomiadament de més de mil mestres. Mil treballadors i treballadores més poden anar també fora del sistema a causa dels augments de ràtios d'alumnat generalitzats que van implantar el curs passat a duo, amb el conseqüent minvament de qualitat, d'atenció i de drets que tindran els nostres "ciutadans baixets". En la universitat s'han produït acomiadaments del personal educatiu associat.

Aquestes retallades afectaran principalment aquells alumnes que requereixen més suport i atenció ja que a la reducció d'atenció educativa cal afegir la reducció dràstica en programes d'atenció i compensació educativa.
Entre la caricatura i la ironia cruel es debat també la concepció de Wert, Català i el mateix President Fabra de que l'augment de ratios i la disminució de personal de reforç educatiu no afectava la qualitat educativa, tal i com s'ha comprovat en el projecte de Batxillerat d'Excel·lència per al proper curs a l'IES núm. 1 de Xest. Per aconseguir un batxillerat excel·lent es rebaixarà la ratio de 40 a 30 alumnes i s'afegiran llocs a la plantilla docent. Miloora o no la qualitat educativa amb menys ratio i més professorat?

Les retallades generalitzades dels pressupostos de la Generalitat també embesteixen contra el sector de menors i de la dependència amb noves licitacions, baixes salarials temeràries, despenjament de conveni i inestabilitat per falta de perspectives futures. Els EROS en el sector de menors i dels centres que atenen a menors depenents s'han convertit en el pa de cada dia.
Volen també carregar-se l'escola de totes i tots: la Generalitat , després de la petició dels Ajuntaments de la Vall d'Uixó, València, Torrent i Elx, ha iniciat els passos per a permetre la cessió de sól públic per a la construcció de centres educatius privats. Canvia així, radicalment, el planejament educatiu públic i es renuncia a planificar. S'opta per construir els centres denominats d'"Iniciativa Social" per atendre les peticions d'alguns ajuntaments, centres que segueixen el model d'escolaritzar des d'educació infantil fins a batxillerat i cicles formatius. Si a açò ho unim el decret de districte únic, el major atac contra l'escola pública està servit i motivat únicament per obeir una oligarquia depradadora.

En educació infantil, les ajudes contemplades en el programa estatal educa3 han desaparegut i el marró s'ha traslladat als ajuntaments que han d'afrontar en aquesta difícil situació tota la despesa. La Generalitat ha reduït sensiblement l'ajuda i el bo que donava a les famílies. L'ajuntament de València continua amb la seua  convocatòria del xec escolar intentant així paliar els efectes de la seua pròpia política de retallades que ens ha dut a passar de les 32 escoletes públiques i gratuïtes de la Generalitat a l'any 95, a les 33 que tenim ara mateix.

Especialment significatiu per les seues conseqüències per a la nostra identitat com a poble i pel valor de la nostra llengua com a factor de cohesió social és l'atac que la LOMCE i el Decret de Plurilingüisme de la Conselleria llancen contra el model de línies en valencià que fins ara aquesta sent el que millors resultats pedagògics aporta i que es basa en el consens unànime que va sustentar el nostre primer estatut d'autonomia.

La comunitat educativa però, no ha restat immòbil davant aquestos atacs neoliberals i s'ha organtizat mitjançant plataformes unitàries sectorials, comarcals i locals com a estratègia per fer front a aquestes retallades: La Cimera Social, la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, la Plataforma per la Dependència, la Plataforma per la Millora i Defensa de la Sanitat Pública Valenciana  i la Aliança per un Sistema Públic de Serveis Socials en són un bon exemple.
Des de la FE CCOO PV també hem llançat la nostra marea groga contra l'onada de retallades que intenta ofegar l'educació com a dret fonamental de tota la ciutadana.
Resistim, amb participació i solidaritat de classe els embats de les contrareformes educatives, la revolució groga per l'educació ens crida a totes i a tots.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada