divendres, 15 de febrer de 2019

Apocalíptics i integrats - passejada per la València de sant Vicent FerrerLa secretaria de cultura i política lingüística de CCOO PV, conjuntament amb la nostra Oficina de Promoció i d’Us del Valencià s’hem sumat a la iniciativa de la Generalitat Valenciana i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que han declarat 2019 any de sant Vicent Ferrer com figura valenciana universal.

En la seguida habitual dels dijous de cultura, el 14 de febrer organitzàrem un passeig guiat per la ciutat de València guiat per Vicent Artur Moreno, historiador i doctor en comunicació audiovisual, que explicava que les persones assistents coneixeriem una ciutat de contrastos, “d'inferns on the rocks, de miracles sorprenents, d'homes i de dones que es fuetegen en conill, de fogueres purificadores, de mocadors màgics, de pans que es multipliquen, d'America's Cups fluvials, d'assassinats, conjures i ròlex... És una ciutat reflex d'una Europa que està canviant i que substitueix els senyors de la guerra per senyors de les finances, els negocis i el consum... I arriben persones que proposen solucions. Personatges utòpics o distòpics”.
final de la passejada i foto de grup
La visita ens ha portat per llocs com ara el Museu de Belles Arts, El Pont del Real i l'espai on es cel·lebràven naumàquies, la rambla de predicadors, el Convent de Predicadors, el pouet de sant Vicent, el carrers del venerables o l'enrajolat de la plaça de l'Almoïna.

A l'inici del trajecte i dins del Museu de Belles arts, tinguerem ocasió de veure algunes representacions de l'imaginari cristià sobre els inferns i del sant dominicà. Davant d'una d'aquestes representacion, Vicent A. Moreno feu una breu lectura per comparar el català medieval de sant Vicent amb el nostre valencià actual. Aqui podeu gaudir del vídeo corresponent


Podeu veure l'àlbum complet de fotografies clicant AQUÍ i llegir també alguns comentaris que les acompanye.

Tot i això, D'entre les fotografies agafades durant el trajecte vull destacar aquestes:

Imatge apocalíptica a una obra exposada al Museu de Belles Arts. Per contra a Francesc Eiximenis que escollí les bondats de cercar el cel a la terra, Vicent Ferrer va escollir el paradigma apocalíptic com a tema central de la seua predicació.
Representació del sant, a l'esglèsia de Sant Tomas, amb tots els seus atribruts de "super-heroi": ales i trompeta del judici final.
Quadre del s.XVI amb els dos sants vicents del Cap i Casal. Sobre les teulades veiem el vol d'Ìcar en la seua caiguda. Ai, la vanitat!


Part de la visita al pouet de sant Vicent. La quatribarrada de fons de la representació del sant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada