diumenge, 19 de maig de 2019

21 de maig, jornada per la dignificació de l'educació infantil


Motius per una vaga general per a l'educació infantil el 21M

Dimarts, 21 de maig, hi ha convocada una de vaga a la qual estan cridades totes les professionals que treballen en escoles infantils.

Les condicions de treball en el primer cicle d'educació infantil són molt precàries i s'han agreujat encara més amb el pas de la crisi econòmica. Han patit una congelació salarial durant 7 anys continuats i actualment el seu salari és empobridor ja que els seus ingressos no superen el llindar de pobresa establert per organismes internacionals.
La pretensió patronal de signar un nou conveni el pròxim 22 de maig implicaria la perpetuació de la precarietat en el sector en establir una remuneració al mes de 930 euros per a les educadores, un col·lectiu totalment feminitzat i que realitza activitats de docència en l'etapa preescolar. A més, a més, de tirar endavant, el text incompliria de manera flagrant l'Acord Estatal de Negociació Col·lectiva, que estableix que cap conveni estarà per davall dels 1.000 euros en 2020.

La precarietat no solament és econòmica, també altres condicions com el tipus de contractació o el tipus de jornada, sense regulació de les hores d'atenció directa als xiquets i xiquetes o de temps per a preparar les classes i materials, programar les activitats, atendre les famílies, realitzar formació, etc. I allò encara més  més important: el reconeixement ple del caràcter educatiu d'aquesta etapa de 0 a 3 anys.

És necessari fer un salt substancial en aquest pròxim conveni que comence a dignificar aquest sector i de moment ni les patronals ni alguns dels sindicats del sector semblen adonar-se'n. Per això, CCOO es veu interpel·lat per aquesta situació i convoca aquesta vaga i fa una crida totes les treballadores i treballadors a secundar-la.

Educar en solidaritat és també fer un món millor per a les nostres filles i fills

L'educació és una responsabilitat de totes les persones que formen la comunitat educativa i la lluita pels drets laborals i socials és no solament una tasca educativa sinó també una tasca necessària per que xiquets i xiquetes arriben a viure en un mon més just i solidari. Per això animem encaridament a totes les persones relacionades amb l'atenció educativa en els centres d'educació infantil que mostren la seua solidaritat amb aquest col·lectiu tan injustament tractat fins ara.

Val a dir que en no ser una etapa educativa obligatòria, no es considera un servei social essencial i per tant si no hi ha instruccions del Ministerio de Educación no hi haurà serveis mínims eixe dia i no es podrà garantir - com succeeix els dies festius - que es puguen portar els menuts i menudes a l'escola infantil.
Potser és una gran contrarietat no portar-les eixe dia a l'escola, ja que de vegades treballem les dues persones que cuidem els nens i nenes o som famílies monoparentals, però si som capaces de buscar alternatives, facilitarem el ressò de la mobilització i estarem educant-les en la forma amb la qual les persones treballadores canviem el món: organitzant-nos i treballant solidàriament.


Fem una crida també a totes les famílies i persones implicades en l'educació a sumar-se a les manifestacions convocades per la vesprada per mostrar que la dignificació i el respecte a les condicions laborals de les persones que treballen en educació són la base de l'educació que volem.

En totes les lluites educatives, l'èxit solament és assolit quan totes i tots plegats eduquem amb les paraules, els gestos i les accions.
Gràcies per la solidaritat i comprensió. Les persones treballadores en educació infantil són humanes i tenen drets i dignitat. Unides ho aconseguirem!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada